Badania ostrzegają, że niektóre napoje energetyczne zawierają szkodliwy poziom wybielacza

Naukowcy z Monash University ostrzegają, że niektóre napoje energetyczne zawierają szkodliwy poziom nadtlenku wodoru – substancji chemicznej w wybielaczu.

Dla wielu osób są one ulubionym napojem, gdy potrzebują wzmocnienia, ale jeśli spożywasz napoje energetyczne, nowe badanie może zadzwonić na alarm.

Niepokojące jest to, że naukowcy uważają, że odkrycia mogą pomóc wyjaśnić zmiany w ryzyku raka.

Profesor Louise Bennett, która kierowała badaniami, powiedziała: „Badania wskazują, że ludzie piją rozcieńczony nadtlenek wodoru, kiedy spożywają napoje energetyzujące.

„Długoterminowe skutki mogą wyjaśniać pewne trendy dotyczące ryzyka zachorowania na raka w grupie wiekowej, która spożywa napoje energetyczne”.

Zdaniem naukowców nadtlenek wodoru jest używany do odkażania, a jego pozostałości mogą wynosić do 5 mg / kg w produktach spożywczych i napojach.

Chociaż jest to poziom prawny w Australii, w wielu innych krajach dozwolone poziomy są znacznie niższe (0-0,5 mg / kg).

Profesor Bennett dodała: „Świadczy to o tym, że toksyczność nie jest dobrze poznana, szczególnie w przypadku regularnego spożycia ~ 350 ml, na przykład w napoju komercyjnym.

„Przeanalizowaliśmy poziomy nadtlenku wodoru w szeregu napojów komercyjnych i odkryliśmy, że niektóre chemiczne kombinacje składników w napojach energetycznych mogą napędzać tę chemię.

„Mamy nadzieję, że nasze badania doprowadzą do nowych standardów unikania produkcji nadtlenku wodoru w tego typu popularnych napojach” – mówi profesor Bennett, dodając, że ma nadzieję współpracować z poszczególnymi firmami w celu rozwiązania tego problemu.

„Nasze obecne badania dotyczą sposobów uniknięcia lub degradacji nadtlenku wodoru”.

Dodaj komentarz